TREx merkbescherming

TREx merkbescherming

TREx merkbescherming – Toen enkele jaren geleden de nieuwe gTLD’s geïntroduceerd werden, is heel bewust gekeken naar de positie van merkhouders: zij moeten hun domeinen kunnen vastleggen voordat opportunistische derde partijen ermee aan de haal kunnen gaan. Het resultaat is een zogenoemde Sunrise-fase waarmee iedere te lanceren extensie moet starten. Gedurende deze periode kunnen alleen geverifieerde merkhouders hun overeenkomstige domeinnamen registreren in die specifieke extensie. Na afloop van de Sunrise, normaal gesproken 30 tot 60 dagen later, worden de registratierichtlijnen minder streng en komen de meeste domeinnamen (inclusief merknamen) beschikbaar voor iedereen.

94% van de merken is onbeschermd

TREx merkbeschermingTREx merkbescherming – Het Trademark Clearinghouse of simpelweg TMCH is de organisatie die door ICANN is aangewezen om ieder merk te valideren. Deze organisatie heeft een onderzoek gedaan waaruit blijkt dat in meer van 90% van alle extensies maar liefst 94% van de gevalideerde merknamen nog steeds beschikbaar is voor registratie! Het TMCH wijt dit enerzijds aan een gebrek aan kennis (bij zowel eindgebruikers als merkhouders) in combinatie met een groot aantal nieuwe extensies, en anderzijds aan de speciale regels en hogere prijzen van sommige extensies.

Nu zijn we bijna 5 jaar later en we mogen toch wel concluderen dat nieuwe gTLD’s gemeengoed aan het worden zijn met dank aan de actieve participatie van onder andere onze klanten en de substantiële bedragen die zijn besteed om de adoptie en bewustwording te vergroten. Helaas zien we ook dat dit hand in hand gaat met een groei in malafide registraties. Een onlangs door WIPO uitgevoerd onderzoek laat zien dat in 2016 het aandeel nieuwe gTLD’s in cybersquattingzaken is gestegen naar 16% en dit zal alleen maar toenemen.

Om dit potentiële risico voor merkhouders weg te nemen introduceert het TMCH een nieuwe dienst: TREx – de Trademark Registry Exchange. Als officiële agent van het TMCH kan Ber|Art jou deze dienst ook aanbieden.

TREx Merkbescherming

TREx is een extra dienst naast de al bestaande protected marks list van registry Donuts (DPML) en is exclusief beschikbaar voor TMCH-agenten zoals Ber|Art. Beide diensten beschermen de merknaam door deze term in een groot aantal extensies te blokkeren. Dat betekent dat niemand anders de beschermde naam kan vastleggen. Tenzij het natuurlijk de merkhouder zelf is – hij of zij kan op elk moment de blokkade overrulen (override genoemd) en het domein voor actief gebruik registreren. Het grote voordeel is eenvoud en prijs: met één bestelling en tegen veel lagere kosten dan normale registraties wordt de merknaam geblokkeerd in een groot aantal extensies.

De volgende 40 extensies worden in deze eerste release van TREx ondersteund:

Geografische extensies Algemene extensies
.bayern
.boston
.capetown
.cat
.cologne
.durban
.eus
.frl
.gal
.joburg
.koeln
.la
.london
.miami
.nrw
.osaka
.quebec
.ruhr
.scot
.tirol
.wien
.beer
.casa
.cooking
.earth
.fashion
.fishing
.fit
.garden
.horse
.moe
.rodeo
.surf
.tube
.uno
.vip
.vodka
.wedding
.work
.yoga

Zoals je ziet gaat TREx merkbescherming verder dan de nieuwe gTLD’s en is met name de ondersteuning onder geografische extensies erg groot. Het is goed om te weten dat registries zelf bepaalde termen mogen uitsluiten van TREx, bijvoorbeeld premiumnamen. TMCH is van plan om de dekking van TREx continu uit te breiden, maar belooft tegelijkertijd dat de prijzen niet vaker dan eens per jaar aangepast zullen worden.

De prijs voor een TREx-bestelling is in het begin (maart 2018) € 350,00 per jaar. Zowel dekking als prijs worden jaarlijks door TMCH herzien en iedere wijziging hierin wordt tijdig gecommuniceerd. Voor de zogenoemde overrides worden geen extra kosten gerekend.

TREx bestellen

Omdat TREx merkbescherming een dienst is die gebaseerd is op een merk, is de eerste step om de merknaam door het Trademark Clearinghouse te laten valideren. Als je dit al gedaan hebt, neem dan contact met je TMCH-agent op om TREx te activeren. Ondersteunt je huidige agent dat niet? Neem dan contact met ons op – wij kunnen je hiermee helpen.

Wij doen de validatie van je merk bij TMCH, daarna activeren wij TREx. De precieze lijst met te blokkeren domeinen krijg je van ons door voordat we de bestelling afronden.

Tip: waarom bestel je niet ook gelijk een DPML-blok om dezelfde merknaam in alle extensies van Donuts te beschermen?


WordPress Webdesign Hosting SEO – Van webdesign toen, is ons bedrijf nu uitgegroeid tot een full service online marketing en socialmedia bureau voor complete onderhouden zakelijke internetsites die we hosten in onze eigen veilige en snelle cloud-omgeving. Weblog

Door |2018-03-06T10:40:05+00:00maart 6th, 2018|Categorieën: SEO, Website, WordPress|Tags: , , |Reacties uitgeschakeld voor TREx merkbescherming

About the Author:

Mijn naam is Berrie Pelser, sinds 1999 mede eigenaar van: https://www.ber-art.nl - Ber|Art Visual Design V.O.F. Van webdesign toen, is ons bedrijf nu uitgegroeid tot een full service bureau voor complete onderhouden zakelijke internetsites die we hosten in onze eigen veilige en snelle cloud-omgeving. We zijn gespecialiseerd in WordPress, WebShops, zoekmachine- optimalisatie, social media integratie en social media strategie.
Conform ons privacybeleid maken wij gebruik van Cookies om onze website beter te laten werken. OK